Three essays on firm performance constraints: Empirical evidence from European and Central Asia countries

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

This study examines the main performance constraints faced by enterprises in Europe and Central Asia. The research consists of three separate essays, each addressing specific research questions, and uses different methodologies, including descriptive statistics, ordinal regression, and Bayesian analysis, tailored to the unique nature and objectives of each essay. The study identifies five key barriers to business performance: Tax rates, financial resource access, skilled labor availability, unregistered firm competition, and political instability. This dissertation departs from previous studies and contributes to the existing academic literature in several ways. Firstly, it introduces evaluating firm performance via fixed asset acquisition or long-term investments, diverging from traditional indicators like sales, employment, and profitability. In addition, the study introduces previously overlooked constructs such as tax bribery, regulatory complexity, and the frequency of inspections by tax authorities, which provide valuable insights into why firms perceive tax rates as a major impediment to their performance. Second, from an econometric perspective, previous research on the determinants of performance at the micro level has typically used traditional binary and ordinal models. Ordinal models, however, assume that the effect of each independent variable on the probability of each outcome level is proportional, which is known as the proportional odds or parallel lines assumption. This assumption is often challenging to meet, and its violation can impact estimate robustness. The study discovered a breach in the proportional odds assumption yet found only minor differences in the model predictions as a result. While the determinants of firm performance have been studied from a frequentist statistical or econometric perspective, criticism has arisen about the limited quantification of uncertainty in the estimates. In contrast, this study uses the Bayesian approach, which is more flexible and provides more reliable estimates of the predictions.
Bu tez, Avrupa ve Orta Asya'daki işletmelerin karşılaştığı temel performans kısıtlamalarını incelemektedir. Araştırma, özel araştırma sorularını ele alan üç farklı makale içermekte olup, her bir makale doğasına ve amaçlarına özgü olarak tanımlayıcı istatistikler, sıralı regresyon ve Bayesian analizi gibi farklı yöntemleri kullanmaktadır. Araştırma bulguları, işletme performansını olumsuz etkileyen beş temel faktörü belirlemektedir. Bunlar, vergi oranları, finansal kaynaklara erişim, iyi eğitimli işgücünün bulunabilirliği, kayıt dışı işletmelerden kaynaklanan rekabet ve siyasi istikrarsızlık olarak sıralanabilir. Bu tez önceki çalışmalardan farklı olarak mevcut akademik literatüre başlıca iki alanda önemli katkılarda bulunmaktadır. İlk olarak, bu çalışmada firma performansı, geleneksel göstergeler olan satış, istihdam ve karlılık yerine sabit varlıkların edinimi veya uzun vadeli yatırım taahhüdü değişkenleri kullanılarak ölçülmektedir. Ayrıca, çalışma rüşvet, mevzuatın karmaşıklığı ve vergi denetimlerinin sıklığı gibi daha önce göz ardı edilen değişkenleri dikkate almakta; ki bu değişkenler işletmelerin neden vergi oranlarını performanslarının önündeki en önemli engel olarak gördüklerini açıklamaktadır. İkinci olarak, bu çalışma literatüre kullandığı ekonometrik yöntemler açısından katkı sunmaktadır. Firma performansının belirleyenleri üzerine mikro düzeyde yapılan önceki araştırmalar genellikle geleneksel ikili ve sıralı modelleri kullanmıştır. Ancak sıralı modeller, her bir bağımsız değişkenin her bir çıktı kategorisinin olasılığını doğrusal etkilediğini varsayar, bu da orantılı olasılık veya paralel çizgiler varsayımı olarak bilinir. Bu varsayımın karşılanması çoğu zaman mümkün olmaz ve bu varsaymamın ihlali katsayı tahminlerinin sağlamlığını tehlikeye atabilir. Bu çalışmada, orantılı olasılık varsayımının geçerli olup olmadığına ilişkin test sonuçları varsayımın ihlal edildiğini göstermektedir. Ayrıca, bu varsayım ihlal edildiğinde katsayı tahminlerinin etkilenip etkilenmediğini değerlendirmek için farklı modellerin tahmin sonuçları karşılaştırmıştır. Bulgular, orantılı olasılık varsayımı ihlallerinin farklı modellerin tahminlerinde sadece küçük farklılıklara neden olduğunu göstermektedir. Dahası, firma performans göstergelerinin analizinde sıklıkla geleneksel istatistiki veya ekonometrik yöntemler kullanılmakla birlikte, bu yöntemler tahminlerdeki belirsizliği niceleştirmede sınırlı kaldıkları için eleştiriye uğramışlardır. Bu nedenle, bu çalışma, daha esnek ve daha güvenilir tahminler sunan Bayesian yaklaşımını benimsemektedir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Bayesian Approach, Capacity Utilization, Credit Constraint, Financial Obstacle, Fixed Assets, SMEs, Bayesian Yaklaşım, Finansal Engeller, Kapasite Kullanımı, KOBİ'ler, Kredi Kısıtlaması, Sabit varlıklar

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Hassan, A. D. (2023). Three essays on firm performance constraints: Empirical evidence from European and Central Asia countries. (Unpublished doctoral's thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.