Necip Fazıl Kısakürek’in hayatı ve şiirlerinde kolektif ve dirençli umudun inşası

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Duygulara merak ve ilgi son yıllarda hem antropolojik hem de sosyolojik olarak artmış olsa da Türkiye’de bu alanda yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Özellikle duyguların İslam ile ilişkisi neredeyse yok sayılmaktadır. Bu anlamda bu makale, özellikle Büyük Doğu düşüncesi ve dergisi ile Türkiye’deki İslami/İslamcı hareketin en etkili isimlerinden biri olarak kabul edilen şair Necip Fazıl Kısakürek’e odaklanmaktadır. Çalışma Kısakürek’in hayatındaki düşünsel ve duygusal değişimi, bu değişimin onun İslam anlayışı ile olan ilişkisini, seçilen bazı meşhur şiirlerinin ayrıntılı analizini ve dönemindeki İslami harekete katkısını umut üzerinden analiz eder. Kısakürek’in hayatındaki değişim birçok duygunun analizine imkân verse de bu çalışma umut ve umudun itici gücü olan sevgi ile sınırlıdır. Bu çalışmada onun hayatını anlattığı O ve Ben otobiyografisi ile tüm şiirlerini topladığı Çile eserine odaklanılmıştır. Kısakürek’in hayatının ve şiirlerinin analizi, hocası Abdülhakim Arvasi ile tanışması sonucu, onun sevgisiyle gelen İslami bir amaç ve sorumluluğa sahip olmanın kolektif ve dirençli bir umut inşa ettiğini ortaya koymaktadır. Makale Türkiye’deki İslami hareketlerde Necip Fazıl’ın inşa ettiği bu umudun büyük rolünün olduğunu iddia etmektedir.
Although curiosity and attention to emotions have increased in recent years both anthropologically and sociologically, the study on this subject in Turkey is quite limited. In particular, the relationship of emotions with Islam is almost ignored. In this sense, I am focusing on the poet Necip Fazıl Kısakürek, who is regarded as one of the most influential and important figures of the Islamic/Islamist movement in Türkiye especially with the idea and journal of the Büyük Doğu (Great East). The study analyzes the intellectual and emotional change in Kısakürek’s life, the relationship of this change with his understanding of Islam, a detailed analysis of some of his famous poems and his contribution to the Islamic movement in his period through hope. Although the emotional change in his life allows for the analysis of many emotions, my interest in this study is limited with hope and love as a driving force of this hope. In this study, it is focused on his autobiography O ve Ben, in which he tells his life, and Çile, in which he collects all his poems. Analysis of Kısakürek's life and poems reveals that having an Islamic purpose and responsibility that came with the meeting his teacher Abdülhakim Arvasi, builds a collective and resilient hope. The article claims that this hope constructed by Necip Fazıl played a significant role in the Islamic movements in Türkiye.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Umut, Direnç, Necip Fazıl Kısakürek, İslami Hareket, Türkiye, Hope, Resilience, Islamic Movement

Kaynak

İbn Haldun Çalışmaları Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

9

Sayı

2

Künye

Demir, N. (2024). Necip Fazıl Kısakürek’in hayatı ve şiirlerinde kolektif ve dirençli umudun inşası. İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 9(2), 211-224. https://doi.org/10.36657/ihcd.2024.126