Gelenek ve modernlik arasında aile

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Memur-Sen Konfederasyonu Yayınları

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü
Sosyoloji Bölümü, bireysel ve toplumsal düzeyde fikrî bağımsızlığı kazandırmaya yönelik yeni bir epistemolojik, ontolojik ve metodolojik zemin inşa etmek amacıyla mevcut düşünce sistemlerini derin ve kapsamlı bir şekilde tahlil etmeyi hedeflemektedir. Bölüm, eleştirel bir yaklaşım içerisinde olan, tarihsel birikimden faydalanan, zamanın ruhunu iyi okuyup ona göre stratejiler üreten, yeni düşünce, yöntem ve kavramlara açık, disiplinlerarası bir perspektife sahip öğrenciler yetiştirmeyi kendisine amaç edinmiştir.

Dergi sayısı

Özet

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Müslüman toplumlarda, Batı karşısında uğranılan askeri yenilgilere çare bulma gayreti içinde başlatılan savunmacı modernizasyon girişimleri, zaman içinde toplumun diğer kurumlarına da yayılmıştır. Bu süreç, Müslüman toplumlarda, psikolojik manada “travma” olarak da adlandırılabilecek bir sarsıntıya, bir meşruiyet krizine yol açmıştır. Bu sarsıcı süreçte, aile, elde kalan son kale, modernleşmenin gelişini durdurabilecek son sığınak olarak algılanmaya başlamıştır. Aileyle alakalı bütün olumsuzlukların modernlikten kaynaklandığı kabulünden hareketle, İslam düşüncesinin özünden kopmuş bir “geleneğe” sarılmanın tüm sorunları çözeceğine inanılması, içinde yaşadığımız toplumsal gerçekliğe İslami perspektiften eleştirel bir nazarla bakma kabiliyetininde kaybedilmesine yol açmıştır. Bu yaklaşım, Hz. Peygamber’in vefatından sonra asırlar içinde birikmiş ve İslami olandan uzaklaşmış pek çok örüntünün meşrulaştırılmasına ve kutsanmasına neden olmuştur. Bu yazıda, aile içinde ve toplumda, kadın ve erkek arasında ve genelde farklılıkların birbirini tamamlaması durumundan ziyade, bir hiyerarşinin ve toplumsal kaynaklardan eşitsiz faydalanma durumunun söz konusu olduğu iddia edilmektedir. Bu şartlar altında yapılması gereken, gerçeklerle yüzleşmek, bir adalet dini olarak İslam’ın ana kaynaklarına dayalı bir özeleştiri yapmak, her türlü eşitsizlik, ayrımcılık ve dışlamayı ortadan kaldırmak üzere stratejiler geliştirmek ve bunları hayata aktarmaktır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Savunmacı Modernizasyon, Bütünselci Modernizasyon, Meşruiyet Krizi, Gelenek, Aile

Kaynak

Disiplinler arası Yaklaşımla Aile Kongresi Bildiriler Kitabı 14-16 Ağustos 2020

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Erkilet, A. (2020). Gelenek ve Modernlik Arasında Aile. M. Çevik (der.), Disiplinler arası Yaklaşımla Aile Kongresi Bildiriler Kitabı 14-16 Ağustos 2020 içinde (249-255 ss.). Ankara: Memur-Sen Konfederasyonu Yayını,

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren