Türk siyasi hayatında yeni dönem: Seküler versus muhafazakâr popülizm

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Yazarlar

Aslan, Ali

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Kadim Yayınları

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma odaklı bir bölüm olarak tasarlanmıştır. Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayısı ve çeşitliliği bölümün kimliği ve öğretim pedagojisinin uluslararası bir anlayışla şekillenmesini sağlamaktadır. Müfredat ve ders içerikleri bugünün sorunlarını anlamaya ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planlanmıştır. Avrupamerkezci bir pedagojinin ötesine geçilerek farklı kültür ve medeniyet birikimleri mukayeseli olarak incelenmektedir. Türkiye’nin karşılaştığı siyasi meseleler bölgesel ve küresel bağlamla etkileşim içerisinde incelenemektedir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’in alt dalları olan Uluslararası İlişkiler, Karşılaştırmalı Siyaset, Siyaset Teorisi ve Türkiye Siyasetine dair dersler müfredat içerisinde yer almaktadır.

Dergi sayısı

Özet

Popülizm günümüzün en tartışmalı olgularından birisi durumunda. Elitizm ve çoğulcu siyasetler karşısında meşru ve makul bir siyasi alternatif olarak görülmüyor. Bu çalışma öncelikle popülizmin modern demokratik siyasetle olan ilişkisini ortaya koyarak onu meşru ve makul bir alternatif olarak sunmaktadır. İkinci olarak, Türk siyasi hayatında popülizmin uzun süredir ülke siyasetine hâkim olan elitist yapıların yerini almaya başladığını göstermeye çalışmaktadır. Buna göre, Türk siyasi hayatı ilk defa karşıt iki popülist siyasetin mücadelesine tanıklık etmektedir. Seküler ve muhafazakâr siyasi özneler milli iradenin temsilciliği için kıyasıya mücadele etmektedir. Bu durumda yapılması gereken popülizmi reddetmek ya da geçici bir trend olarak görmek değil, onu en iyi şekilde anlayarak ülke siyasetini demokratik ilkeler çerçevesinde kurumsal bir yapıya kavuşturmanın yollarını aramaktır.
Populism is one of the mostcontroversial phenomena of current politics. In theface of elitist and pluralist politics, it is not accepted as a legitimate and viable political option. First of all, by locating populism within modern democratic politics, this study attempts to show that it is a legitimate and viablepolitical option. Secondly, it seeks to demonstrate thatTurkish politics, which had beenunder the spell of elitist politics for a long time, has just started to be shaped by populism. For the first time Turkish politics bears witness to power struggle of two opposing populist forces. Secular and conservative populist subjects vie for being the sole representative of the people. In this situation, instead of refuting populism or viewing it as a passingfad, it is more sensible to comprehend it as a notable phenomenon and seek to create due institutional structures by remaining within the confines of democratic politics.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Popülizm, Elitizm, Çoğulculuk, Demokrasi, Seküler ve Muhafazakâr Siyaset, Populism, Elitism, Pluralism, Secular and Conservative Politics

Kaynak

Muhafazakar Düşünce Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

16

Sayı

57

Künye

Aslan, A. (2019). Türk siyasi hayatında yeni dönem: Seküler versus muhafazakâr popülizm. Muhafazakar Düşünce Dergisi, 16(57), 103-122.