Strategic autonomy in Turkish foreign policy: Defense or offense?

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Taylor & Francis

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma odaklı bir bölüm olarak tasarlanmıştır. Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayısı ve çeşitliliği bölümün kimliği ve öğretim pedagojisinin uluslararası bir anlayışla şekillenmesini sağlamaktadır. Müfredat ve ders içerikleri bugünün sorunlarını anlamaya ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planlanmıştır. Avrupamerkezci bir pedagojinin ötesine geçilerek farklı kültür ve medeniyet birikimleri mukayeseli olarak incelenmektedir. Türkiye’nin karşılaştığı siyasi meseleler bölgesel ve küresel bağlamla etkileşim içerisinde incelenemektedir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’in alt dalları olan Uluslararası İlişkiler, Karşılaştırmalı Siyaset, Siyaset Teorisi ve Türkiye Siyasetine dair dersler müfredat içerisinde yer almaktadır.

Dergi sayısı

Özet

Although the study of secondary state behavior has increasing schol-arly attention, existing studies suffer from a serious defect: privilegingdefensive over offensive behaviors. This is mainly due to the problemsof status-quo-bias and anarchy-centrism engulfing the discipline ofInternational Relations. This leads scholars either to ignore offensivestate behaviors or treat them as aberration. This could be corrected ifthe struggle for autonomy is taken as the primary motive behindstate behaviors. Defensive and offensive state behaviors, then, can begiven equal treatment. Defensive state behaviors aim to maintainwhereas offensive state behaviors seek to expand autonomy.Secondary states may display risky offensive behaviors to expandtheir autonomy. I shall examine this argument against the empiricalevidence provided by Turkish foreign policy after 2016. I argue thatthe policy of strategic autonomy determines Turkish foreign policyand in the context of this policy Turkey follows a leash-slipping strat-egy to expand its autonomy.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Turkiye, Defensive and Offensive, Turkish Foreign Policy

Kaynak

Comparative Strategy

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

43

Sayı

6

Künye

Aslan, A. (2024). Strategic autonomy in Turkish foreign policy: Defense or offense? Comparative Strategy, 43(6), 749-780. https://doi.org/10.1080/01495933.2024.2409049