The contested grounds of human rights in Islam and the West: A comparative study

dc.authorid0000-0003-4495-0713
dc.contributor.advisorŞentürk, Recep
dc.contributor.authorVlug, Jeroen
dc.contributor.otherMedeniyetler İttifakı Enstitüsü, Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2024-03-15T12:52:28Z
dc.date.available2024-03-15T12:52:28Z
dc.date.issued2022
dc.departmentİHÜ, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractIn this thesis we explore the problem of the contested grounds of human rights in Islam and the West. While we live in an era in which human rights are at the center of our global moral discussions, human rights have been challenged for their bias in Eurocentric ethics and anthropologies. At the same time human rights were secularized in the twentieth century and divorced from their historical theological underpinnings, without being supplanted by any viable philosophical alternative. This has left modern human rights philosophically ungrounded and in need of a theory of justification. The current "crisis of human rights" has instigated new scholarship on the philosophical grounds of human rights, especially in Christian and Jewish ethics. The Islamic legal tradition is notably absent from this debate. Research on Islam and human rights almost exclusively focuses on a "narrative of conflict" and lacks a sustained engagement with classical Islamic law (fiqh) and legal philosophy (u??l al-fiqh). Both Orientalists and human rights lawyers have claimed Islam has no conception of human rights and is merely a "duty-based system". This thesis moves beyond the reductionism of legal Orientalism and approaches Islamic law discursively as a legal-philosophical tradition that can make worthwhile contributions to contemporary philosophical debates. Through the frameworks of comparative legal studies and conceptual history (Begriffsgeschichte), this thesis traces premodern human rights discourses in medieval and early modern Islam and the West. In doing so, we explore how human rights were conceptualized, justified and grounded, and how they may speak to our current moral concerns today.
dc.description.abstractBu tezde, İslam ve Batı'da insan haklarının tartışmalı zemini sorununu ele almaktayız. İnsan haklarının küresel ahlaki tartışmalarımızın merkezinde yer aldığı bir çağda yaşarken, insan hakları Avrupa merkezli etik ve antropolojilerdeki önyargıları nedeniyle sorgulanmaktadır. Aynı zamanda insan hakları yirminci yüzyılda sekülerleştirildi ve herhangi bir felsefi alternatifle desteklenmeden tarihsel teolojik temellerinden koparıldı. Bu durum modern insan haklarını felsefi açıdan temelsiz bırakmış ve bir gerekçelendirme teorisine ihtiyacını doğurmuştur. Mevcut "insan hakları krizi", özellikle Hıristiyan ve Yahudi etiğinde insan haklarının felsefi temelleri üzerine yeni çalışmaları teşvik etmiştir. İslam hukuk geleneği bu tartışmanın dışında kalmıştır. İslam ve insan hakları üzerine yapılan araştırmalar neredeyse sadece "çatışma anlatısına" odaklanmakta ve klasik İslam hukuku (fıkıh) ve hukuk felsefesi (usûlü'l-fıkh) ile derin bir ilişki kurmamaktadır. Hem oryantalistler hem de insan hakları hukukçuları İslam'ın insan hakları kavramına sahip olmadığını ve yalnızca "ödev temelli bir sistem" olduğunu iddia etmişlerdir. Bu tez, hukuki oryantalizmin indirgemeciliğinin ötesine geçmekte ve İslam hukukuna, çağdaş felsefi tartışmalara değerli katkılarda bulunabilecek bir hukuki-felsefi gelenek olarak söylemsel açıdan yaklaşmaktadır. Karşılaştırmalı hukuk çalışmaları ve kavramsal tarih (Begriffsgeschichte) çerçeveleri aracılığıyla bu tez, ortaçağ ve erken modern İslam ve Batı'daki modern öncesi insan hakları söylemlerinin izini sürmektedir. Bunu yaparken, insan haklarının nasıl kavramsallaştırıldığını, gerekçelendirildiğini ve temellendirildiğini ve bunların bugünkü ahlaki kaygılarımıza nasıl hitap edebileceğini araştırmaktayız.
dc.identifier.citationVlug, J. (2022). The contested grounds of human rights in Islam and the West: A comparative study. (Unpublished doctoral's thesis). Ibn Haldun University, Alliance of Civilizations Institute, Istanbul.
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=G_oJ1rKE4SgJUkomyAKpR-9ILo56wbcvQeOviRXulJYj5SOtvXi9rtwlZjuqQcFy
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/2714
dc.identifier.yoktezid791464
dc.institutionauthorVlug, Jeroen
dc.institutionauthorid0000-0003-4495-0713
dc.language.isoen
dc.publisherİbn Haldun Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectComparative Law
dc.subjectLegal Orientalism
dc.subjectConceptual History
dc.subjectIslam and Human Rights
dc.subjectIslamic law
dc.subjectIslamic Legal Philosophy
dc.subjectNatural Law
dc.subjectNatural Rights
dc.subjectPhilosophy of Human Rights
dc.subjectHistory of Human Rights
dc.subjectKarşılaştırmalı Hukuk
dc.subjectKavramsal Tarih
dc.subjectİslam ve İnsan Hakları
dc.subjectİslam Hukuku
dc.subjectİslam Hukuk Felsefesi
dc.subjectHukuki Oryantalizm
dc.subjectDoğal Hukuk
dc.subjectDoğal Haklar
dc.subjectİnsan Hakları Felsefesi
dc.subjectİnsan Hakları Tarihi
dc.titleThe contested grounds of human rights in Islam and the West: A comparative study
dc.title.alternativeİslam ve Batı'da insan haklarının tartışılmış temelleri: Karşılaştırmalı bir araştırma
dc.typeDoctoral Thesis
dspace.entity.typePublicationen_US
relation.isOrgUnitOfPublication65117131-5bf1-442c-8ca2-8f4d8edc1edf

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
791464.pdf
Boyut:
2.1 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
İsim:
license.txt
Boyut:
1.52 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: