İslam medeniyetinde bir sembol olarak cami: Günümüzdeki camiler etrafında dini, siyasi ve estetik tartışmalar

dc.contributor.advisorŞentürk, Recep
dc.contributor.authorDoruk Keskin, Hümeyra
dc.date.accessioned2023-04-19T21:35:11Z
dc.date.available2023-04-19T21:35:11Z
dc.date.issued2019
dc.departmentİHÜ, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractİslam medeniyetinde bir sembol olarak cami: Günümüzdeki camiler etrafında dini, siyasi ve estetik tartışmalar isimli bu çalışma; İslam mimari ve toplumsal tarihi açısından taşıdığı önemin yanında küreselleşen dünya ve değişen algılarla bugün tartışmalı bir şekilde ulusal ve uluslararası düzeyde ele alınan camileri incelemektedir. İslam medeniyetinin bir sembolü olarak caminin anlamı nasıl bir değişim göstermiştir? Bu bağlamda günümüzdeki camiler etrafında dini, siyasi ve estetik tartışmalar nelerdir? Sorusu irdelenmektir. İslam medeniyetinde merkezi bir öneme sahip olan cami, hem estetik hem de sosyal önemi açısından klasik ve güncel örnekler ile incelenmekte, medeniyetin değişim ve dönüşüm süreci bu güçlü sembol üzerinden okunmaya çalışılmaktadır. Yakın tarihte İstanbul'da inşa edilmiş; Şakirin Camii, Ataşehir Mimar Sinan Camii, Çamlıca Camii bu çalışmanı ana örneklerini oluştururken toplumsal tartışmalara konu olmuş farklı örnekler olan Köln Merkez Camii ve Roxbury Camii ve Kocatepe Camii de incelenen camiler arasında yer almıştır.
dc.description.abstractThis study named "Mosques as symbols of Islamic civilization: religious, political and aesthetic discussions on contemporary mosques" examines the mosques in a globalizing world while perceptions continuously change at a local and international level. How has the meaning of the mosque as one of the symbolic elements of Islamic civilization changed? In this context what are the religious, political and aesthetic discussions involving mosques? Mosque, a central motif of the Islamic civilization, is examined through classical and contemporary examples for its social and aesthetic value and its manifestation of civilizational change and transformation. Contemporary mosques in Istanbul; Şakirin, Ataşehir Mimar Sinan and Çamlıca mosques are the primary figures of the discussion while Köln Central and Roxbury and Kocatepe Ankara Mosques are also selected as exemplary symbols of social and cultural discussions.
dc.identifier.citationDoruk Keskin, H. (2019). İslam medeniyetinde bir sembol olarak cami: Günümüzdeki camiler etrafında dini, siyasi ve estetik tartışmalar. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İbn Haldun Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.endpage133
dc.identifier.startpage1
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fl0Kw4p1rmMDotyKRdYv1C_wTmg-9SobNLgu77vLyP1L2UuYmSZRolczLpMPv5_P
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/2225
dc.identifier.yoktezid646445
dc.institutionauthorDoruk Keskin, Hümeyra
dc.language.isotr
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectİslam Medeniyeti
dc.subjectSembol
dc.subjectCami
dc.subjectEstetik
dc.subjectMimari
dc.subjectIslamic Civilization
dc.subjectSymbol
dc.subjectMosque
dc.subjectAesthetics
dc.subjectArchitecture
dc.subjectMimarlık
dc.subjectArchitecture
dc.subjectSosyoloji
dc.subjectSociology
dc.subjectDini mimari
dc.subjectReligious architecture
dc.subjectDini semboller
dc.subjectReligious symbols
dc.subjectTürk-İslam mimarisi
dc.subjectTurkish-Islamic architecture
dc.subjectİslam medeniyeti
dc.subjectIslamic civilization
dc.subjectİslam mimarisi
dc.subjectIslamic architecture
dc.titleİslam medeniyetinde bir sembol olarak cami: Günümüzdeki camiler etrafında dini, siyasi ve estetik tartışmalar
dc.title.alternativeMosques as symbols of Islamic civilization: Religious, political and aesthetic discussions on contemporary mosques
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
646445.pdf
Boyut:
4.01 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text