Yeşil, Yunus

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi ORCID Profili WoS Profili YÖK Araştırmacı Profili TR-Dizin Profili Web Sitesi

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü
Sosyoloji Bölümü, bireysel ve toplumsal düzeyde fikrî bağımsızlığı kazandırmaya yönelik yeni bir epistemolojik, ontolojik ve metodolojik zemin inşa etmek amacıyla mevcut düşünce sistemlerini derin ve kapsamlı bir şekilde tahlil etmeyi hedeflemektedir. Bölüm, eleştirel bir yaklaşım içerisinde olan, tarihsel birikimden faydalanan, zamanın ruhunu iyi okuyup ona göre stratejiler üreten, yeni düşünce, yöntem ve kavramlara açık, disiplinlerarası bir perspektife sahip öğrenciler yetiştirmeyi kendisine amaç edinmiştir.

Adı Soyadı

Yunus Yeşil

İlgi Alanları

Diasporalar, Koektif Travma, Göç, Müslüman Azınlıklar, İslamofobi

Kurumdaki Durumu

Aktif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 1 / 1
  • Yayın
    Göçmen siyasetçilerin göçmen karşıtı politikaları: İngiltere örneği
    (İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM), 2024) Yeşil, Yunus; Yeşil, Yunus; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü
    Artan göç hareketleri, Avrupa’da aşırı sağın ve göçmen karşıtı hareketlerin yükselişini de beraberinde getiriyor. Fransa’da Le Pen, İtalya’da Meloni ve Hollanda’da Wilders gibi milliyetçi isimlerin seçimlerde aldıkları başarılar Avrupa’da göçmenlerin geleceğine dair pek parlak bir harita çizmiyor. Toplum içinde artan nefret ve yabancı düşmanlığı, bölgedeki şiddet ve ötekileştirme sarmalını da derinden etkiliyor. Her ne kadar Avrupa’da göçmen karşıtlığı, aşırı sağ hareketler bağlamında ele alınsa da son dönemde dikkat çeken başka bir husus söz konusu: Göçmen ailelerden gelen Avrupalı siyasetçilerin göçmen karşıtı politikaları desteklemesi ve bizatihi uygulaması. Bu durum kendi içinde bir dikotomi içeriyor gibi gözükse de aslında arka planda sosyolojik ve siyasi açıdan birçok karmaşık ilişkiyi de beraberinde getiriyor. Bu durum özellikle etnik çeşitliliğin yüksek olduğu İngiltere gibi ülkelerde karşımıza çıkarak alışılagelmiş kalıpların yıkıldığı neo-liberal bir dönemde ırksal önyargının ve ayrımcılığın mevcut olmadığı bir dönemi işaret eden ırk-sonrası (post-racial) kavramını da gündemimize dahil ediyor.