Sosyoloji Bölümü, bireysel ve toplumsal düzeyde fikrî bağımsızlığı kazandırmaya yönelik yeni bir epistemolojik, ontolojik ve metodolojik zemin inşa etmek amacıyla mevcut düşünce sistemlerini derin ve kapsamlı bir şekilde tahlil etmeyi hedeflemektedir. Bölüm, eleştirel bir yaklaşım içerisinde olan, tarihsel birikimden faydalanan, zamanın ruhunu iyi okuyup ona göre stratejiler üreten, yeni düşünce, yöntem ve kavramlara açık, disiplinlerarası bir perspektife sahip öğrenciler yetiştirmeyi kendisine amaç edinmiştir.
Adı Soyadı
Yunus Yeşil
İlgi Alanları
Diasporalar, Koektif Travma, Göç, Müslüman Azınlıklar, İslamofobi
(İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM), 2023) Yeşil, Yunus; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü
Dünya, 7 Ekim’den beri Hamas’ın direnişini ve işgal devletinin barbarca “var olma” hakkını koruması gerektiğini konuşuyor. En nihayetinde hikâye 7 Ekim’de başlamış değil. 150-200 yıllık bir Siyonizm geçmişi, Osmanlı’nın Filistin’deki son dönemleri, İngiliz mandası, Nakba, Arap-İsrail savaşları derken 2 asırdır süren bir süreçten bahsediyoruz. 1948’de büyük felaketle birlikte artık resmî olarak yer edinmiş bu zulüm, her gün Filistinlileri “dehumanize” ederek insanlık onurunu yok saymakta ve yerleşimci sömürgecilik yoluyla zeytin ve limonun yurdunu Filistinsizleştirmektedir. Batı Şeria, Ramallah, Nablus ve Gazze gibi birkaç şehir hattına sıkışmış 5 milyondan fazla Filistinliye ek olarak, bu zulümden dolayı yurtlarından ayrılmak durumunda kalan milyonlarca Filistinlinin dünyanın dört bir köşesine dağılmıştır. Lübnan’ın Şatilla mülteci kampını ya da Amman’ın meskûn sokaklarını veyahut Şikago’nun bir banliyösünü yurt edinen yüzbinlerce Filistinlinin varlığı şüphesiz ki bize bu sürecin en acı örneklerini sunmaktadır. Bu noktada Filistin diasporalarının sınırlarını ve işgal devleti tarafından yurtlarından kovulan Filistinlilerin ilmek ilmek göç ettikleri toprakları yurt edinme çabalarını görmek bu süreci daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.