Varlı, Yusuf

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi ORCID Profili WoS Profili Scopus Profili Google Akademik Profili TR-Dizin Profili

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
İktisat Bölümü, başta Türkiye ve çevre ülkeler olmak üzere küresel ekonomileri anlayan, var olan sorunları analiz ederken, iktisadi kuramları ve kavramları yetkin ve özgün bir şekilde kullanma becerisine sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Adı Soyadı

Yusuf Varlı

İlgi Alanları

İş ekonomisi, Fizik, Din

Kurumdaki Durumu

Pasif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 6 / 6
  • Yayın
    İbn Haldun’da yeni araştırma merkezi: Gayrimenkul ve Altyapı Uygulama ve Araştırma Merkezi (GARM)
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Gayrimenkul ve Altyapı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile İbn Haldun Üniversitesi yeni bir araştırma merkezine kavuşmuş oldu. Üniversitenin üçüncü araştırma merkezi olan GARM, ülkemiz başta olmak üzere bölgesel ve küresel ölçekte gayrimenkul ve altyapı projelerinin nitelik ve nicelik yönünden geliştirilmesi ve bu projelere ekonomi ve finans alanlarında destek vermek amacıyla kuruldu.
  • Yayın
    Küresel bağlamda para politikası ve finansal piyasalar: Türkiye için analizler ve öneriler
    (Yalın Yayıncılık, 2019) Övenç, Gökhan; Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Bu çalışma, para politikası ve finansal piyasalar ekseninde ele alınan ve tartışılan temel/güncel birtakım konularla ilgili çeşitli değerlendirme ve analizlerden oluşmaktadır. Faiz, merkez bankacılığı, bankacılık, parasal aktarım mekanizmaları, makro-ihtiyati tedbirler, çekirdek dışı yükümlülükler, optimal para politikası, Türkiye sermaye piyasaları, kur sarmalı ve varlık fonlarıyla ilgili güncel ve geleneksel konular ele alınarak, analiz edilmiştir. Güncel ve betimleyici tablo ve grafikler eşliğinde yapılan bu çalışmalara kısmen ampirik yöntemler de eklenmiştir. Para ve finans teorisinin odaklandığı konu, yaklaşım ve modeller ekonomik koşullarla bir araya getirildiğinde şu görülmektedir ki, para politikası ve finansal piyasalardan sorumlu kurum ve kuruluşların gelişen/değişen teorik ve pratik şartlar karşısında hızlı bir dönüşüm sürecinden geçmesi gerekmektedir. Bu sorunlara dair yapılan incelemeler ve ortaya konan çözüm önerileri neticesinde Türkiye için yeni bir ekonomik modelin gerekliliği öne sürülmüştür.
  • Yayın
    Kentsel kalkınma ekonomisi için alternatif bir yöntem önerisi: Vergi artışına dayalı finansman
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2019) Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Günümüz dünyasında, sanayileşme evrelerinin yarattığı dönüşüm süreçleri toplumların çeşitli yapı taşlarını etkilemektedir. Bu etkilere maruz kalan en önemli olgulardan biri de hiç şüphesiz kentleşmedir. Artan kentleşme ile birlikte, yerel otoriteler ve hükümetler kapsamlı ve rekabetçi bir kentsel kalkınma planlaması ile karşı karşıya kalmaktadır. Finansal kısıtlar ve mali yetersizlikler nedeniyle, kentsel gelişimde istenen seviyelere ulaşılamamaktadır. Kentsel kalkınmanın ana aktörü konumundaki mahalli idareler, özellikle finansal zorlukları aşmak adına kamu finansmanı noktasında farklı arayışlara girmektedirler. Bu arayışlara bir çözüm sunmak amacıyla bu çalışmada öncelikle, dünyanın çeşitli ülkelerinde kentsel yenileme ve iyileştirme projelerinde kullanılan Vergi Artışına Dayalı Finansman (VAF) yöntemi tanıtılmaktadır. Bu çalışmada ayrıca, VAF’ın katılım finansı çatısı altında modellenebildiği bazı yöntemler de incelenmektedir. Farklı tarih ve coğrafyalarda uzunca bir zamandır kullanılan vergi mültezimliği de yine bu makalede analiz edilen konulardan biridir. Tüm bu inceleme ve analizlerin sonucunda, kentsel kalkınma ekonomisi alanında kullanılabilecek alternatif bir hibrit finansman modeli önerilmekte ve bu modele ait yöntemin kavramsal çerçevesi çizilmektedir. Bu model önerisinin çeşitli uygulama ve faaliyet alanları üzerinde duran bu makale ayrıca, modele ait bazı zorlukları da gündeme getirmektedir. Son olarak, önerilen modelin toplumun farklı kesimleri için ne gibi katkılar sunabileceği de ortaya konmaktadır.
  • Yayın
    İslamî finansta paradigma değişikliği - 1
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Ülkemizin yoğun siyasî ve politik gündemi içerisinde kendisine yer bulamayan ekonomi ve finans konuları, aslında gündemin arka planını belirlemesi hasebiyle oldukça önem arz etmektedir. Türkiye’nin ekonomik ve finansal gelişimini etkileyecek konuların ikincil planda kalması, bölgesel bir güç ve küresel bir aktör olma iddiasını adeta sınırlamaktadır. Bu durum, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere devlet yönetiminin tepe noktalarında sıklıkla ifade edilmektedir. Cumhurbaşkanı’nın son yıllarda gündeme taşıdığı “yerli” ve “milli” kavramları ile ülkemizin mevcut ekonomik modelini de yeni bir yöne kavuşturmayı amaçladığı aşikârdır. Özellikle faiz tartışmaları üzerinden yeni ekonomik ve finansal yapıların gerekliliğini tartışmaya açan Cumhurbaşkanı, İslamî finans başta olmak üzere alternatif finansal sistemlerin ülkemizde ve dünyada gelişmesi gerektiğini sıklıkla vurgulamaktadır.
  • Yayın
    İslamî finansta paradigma nasıl değişir?
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    İslamî finansta paradigma değişikliğine dair girizgâh diyebileceğimiz ilk yazıdan sonra bu yazıda tartışmayı sürdürmeye devam edeceğim. Önceki yazıda, paradigmanın neden değişmesi gerektiğini aktarmış ve bu değişimin nasıl gerçekleştirilebileceğine dair bazı argümanlar sunmuştum. Bu yazıda da paradigmanın nasıl değiştirilebileceğini diğer bazı argümanlar üzerinden değerlendireceğim. İlk olarak şunu ifade etmek isterim ki; İslamî finansın sahip olduğu model, temelde reel ekonomi için var olduğunu sadece teorik bağlamda değil tarihsel ve güncel uygulamalar ile de ispatlarken, finansal piyasalar ile reel ekonomi arasında varoluşsal bakımdan bir bağ zarureti bulundurmayan konvansiyonel finansa karşı da güçlü bir alternatif sunmaktadır.
  • Yayın
    İslamî finansın metodolojisine dair bazı notlar
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2018) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    İslamî finansta paradigma değişikliğinin gerekliliğine dair gündeme taşıdığım tartışmaları bu yazı ile sürdürmeye devam edeceğim. Önceki yazılarımda ilgili paradigmanın neden değişmesi gerektiğini aktarmış ve bu değişimin nasıl gerçekleştirilebileceğine dair bazı argümanlar sunmuştum. Bu yazıda ise tartışmayı genişletmeye devam etmek ve İslamî finans sisteminin metodolojisi ve uygulanışı hususunda çeşitli önerilerde bulunmak istiyorum. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki İslam’ın dünyaya ait gösterge hedef olarak sunduğu vasatın (orta yolun), İslamî değerleri önceleyen bir finansal sistemde de nihai hedef olması gerekir. Özellikle risk paylaşımı, kâr-zarar ortaklığı ve katılım esaslarına dayalı finansman ve yatırım uygulamaları, finansal sistemdeki orta yolun yakalanması adına büyük rol üstlenmektedir.