Öcal, Hakkı

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi ORCID Profili YÖK Araştırmacı Profili Google Akademik Profili SOBİAD Profili Web Sitesi

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
Bütünleşik bir program yapısı ile iletişim alanının bütün alt disiplinlerini kapsayacak şekilde yapılanmıştır. Bölüm, İletişimin iki farklı alanı olan medya ve pazarlama iletişimi uzmanlıkları ile ilgili eğitim programları sunmaktadır.

Adı Soyadı

Hakkı Öcal

İlgi Alanları

İletişim, Medya, Siyaset Bilimi, Sosyoloji

Kurumdaki Durumu

Aktif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 10 / 10
  • Yayın
    Senfoni yönetme sanatı
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2018) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    28 Şubat’ın yıl dönümünde İHÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünün vizyonu ve hedeflerinden söz etmek istiyorum. Ama önce küçük bir anı: Ankara’da, öğrencilik yıllarımda Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatrolarına ücretsiz bilet alırdık. O tarihte illerin üniversite kentlerinde (şimdi üniversitesi olmayan il kalmış mıdır?) öğrenci yurtları bulunurdu. Bir gün Yozgat Yurdu’ndaki senfoni özlemi çeken arkadaşlarımla bu özlemi pek paylaşmayanları da alarak Devlet Konser Salonunun yolunu tuttuk.
  • Yayın
    Montesquieu'nun Kayıp Mektupları [3]
    (Turkuvaz Haberleşme ve Yayıncılık, 2018) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    Tabii şimdi siz, “Rüya diye bir şey yok; bilinçaltı diye bir şey yok; Sigmund Freud’un aramıza yerleştirdiği ajanlar var!” sözüme inanmıyorsunuz. Oysa bu doğru. Yani size sunduğum Montesquieu mektupları kadar doğru çünkü bu Freud ajanı teorisi de o mektupların varlığına beni ikna eden ve bu konuda araştırmaya sevk eden kaynaktan geliyor. Yani editörümden. Editörümden deyince siz şimdi hemen bir yığın komplo teorisi hatırlayacaksınız. Oysa hiç alakası yok. Kendisinin bana gönderdiği son kriptoda ifade edildiği üzere, bizim bilinçaltı sandığımız, hakkında türlü çeşitli söylemler geliştirdiğimiz yutturmacanın gerçek boyutlarını da ortaya koyuyor.
  • Yayın
    Ibn what university?
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    The writer of this column has also joined only a couple of months ago and therefore is subject of questions about his new school. When I tell my colleagues and friends that I have joined the “İbn Haldun Üniversitesi” the usual reaction happens to “Ibn what?” Ibn Haldun, my man! Have you never heard of him? No, he has not. How could he? We are living in a country where even our language has gone through a catastrophe (Geoffrey Lewis, The Turkish language reform: A catastrophic success. Oxford 1999.). We cannot read the tombstones of our own grandparents. We denied the legacy of them; we have forsaken everything they have built for us or transferred from their parents.
  • Yayın
    Montesquieu'nun Kayıp Mektupları [1]
    (Turkuvaz Haberleşme ve Yayıncılık, 2017) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    İbn Haldun’un Aksak Timur ile karşılaşmasına ilişkin anıları çok iyi bilinir; birçok dile çevrilmiştir. Bu karşılaşmadaki korkularını, beklentilerini, Timur’un hoşuna gidecek şeyleri söyleyerek, muhtemel gazabından kurtulmak için planlar yaptığını samimiyetle ifade etmesi, İbn Haldun’un bir bilim insanı olmaktan öte bir insan, içi-dışı bir insan olduğunu bize yüzyıllardır söylüyor. Memlûkler (Kölemenler) Şam’ı yakılıp yıkılmaktan kurtaramayacaklarını biliyorlardı ama insanların başka yerde olduğu gibi bütünüyle kılıçtan geçirilmemesi için Emir Timur’a bir heyet yollayarak, eman dileme yolunu seçmeleri akıllıcaydı. Bu aklı veren ise Memlûklerin kimi zaman müftü olarak atadıkları, kimi zaman hapse attıkları, üstelik de Hacca gitmek üzere ülkelerinden geçen misafir bir âlim olan İbn Haldun idi. Arkadaşları, ailesi için Ebu Zeyd, öğrencileri için Abdurrahman İbn Haldun ve künyesi itibariyle el-Hadramî yani Yemen’in esrarı dillere destan Hadramut ilinden... Tunus’ta doğduğu için Tunusî, mensubiyetini belirtmek için Maliki, hayatının önemli bölümünü Mağrip’te geçirdiği için Mağribî. Kendi hayatını anlatan bir kitap yazan nadir âlimlerden olduğu için, hayatı çok iyi biliniyor, bilinmesine…
  • Yayın
    The mystery of Gallipoli and occupation
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2018) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    What is referred to as the Gallipoli Campaign in the textbooks all over the world is the only major Ottoman victory of World War I. In our country, it is always referred as “The Çanakkale Zaferi” and regarded as a defining moment in our history; it was the final surge in the defense of the motherland as we knew it crumbled on other fronts.
  • Yayın
    Montesquieu'nun Kayıp Mektupları [2]
    (Turkuvaz Haberleşme ve Yayıncılık, 2018) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    Ülkenin Genç Öncüler yahut Leninist İzciler, Patriyot Yavrukurtlar gibi örgütleri olmadı ama bir tarihte hep solcuyduk. Yarayı da tuzu da iyi biliriz, netekim... İlk defa Sayın Lacivert okuyucuları için binlerce kilometre kat edip gizli arşivlerde hayatımı tehlikeden tehlikeye atarak araştırma yapmam gerekmeyen bir yazı kaleme alıyorum. Haşa, araştırma yapmadığımı sanmayın. Şurada adımız gözü kara bir araştırmacı- yazara çıkmışsa, bunu elbette yaptığımız gözü kara araştırmalara borçluyuz.
  • Yayın
    Uygarlıkların kavşağında bir üniversite
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    İki yolun birleştiği yere ne isim verilmelidir? Bir bakış açısına göre, bu nokta yolların kavuştuğu yerdir; kavşaktır. Bir başka bakış açısına göre bu noktada yollar birbirinden ayrılır; dolayısıyla buraya “yol ayrımı” denir. Söze, “Bizim sizden ayrıldığımız nokta...” diye başlarsanız, karşınızdaki kişiyle aranızdaki farkları sıralarsınız. Oysa aynı cümleyi, “Birleştiğimiz noktaları sıralayacak olursak…” diye kurarsanız, ortak noktaları listelersiniz. İlk başlayış, sizi, cümlenin doğası gereği daha fazla fark bulmaya itecektir; ikincisi ise ortaklıkları uzatmaya.
  • Yayın
    Kendi dilinden 10 başlıkta Dr. Hakkı Öcal
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2018) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    27 yıllık ABD macerasından sonra Sarıyer’de balık tutup, emekliliğin tanıdı çıkartacakken önce BAU, şimdi İHÜ’de iletişim dersi vermeye kalkışmamın sebebi, Fatih Altaylı’nın Enver Yücel’e neden iletişim fakültesi mezunu gençleri işe almadıklarını açıklarken söylediği bir sözdür. Ki ben bu sözü aynen, kelimesi kelimesine 1981 yılında Tercüman’da rahmetli Kemal Ilıcak’a söylemiştim: Gazetecilik okulu mezunları gazetecilik bilmiyor. Peki, ne yapmak lazım? Şimdi BAU’da yapılıyor; gelecek ders yılında İHÜ’de yapacağız; tıp fakülteleri nasıl öğrencilerini hastanede eğitiyorsa, biz de öğrencilerimizi gazetede, dergide, televizyonda, web atölyesinde, film setinde, reklam ve PR şirketinde eğiteceğiz. Bu fikrin gerçekleştiğini görünceye kadar ara verdim emekliliğe.
  • Yayın
    Altı gün savaşı’nın utancı
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    İsrailli emekli subay, eski istihbaratçı, Profesör Raphael Israeli, “Man of Defiance: A Political Biography of Anwar Sadat” (1987) başlıklı kitabında 1973 Savaşı’nın sebebinin, Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın 1967’deki “Altı Gün Savaşı” ile Arap dünyasının içine düştüğü “utanç” olduğunu yazar. Altı Gün Savaşı ki Arap dünyasında halâ ?????? (Yenilgi, Gerileme) Harbi diye anılıyor ve gerçekte 6 değil 5 gün sürmüştür. Mısır, Ürdün ve Suriye’nin birleşerek İsrail’e saldırmaları ile başlamış; Batı Şeria, Gazze, Golan Tepeleri ve Sina Yarımadası’nın İsrail’in eline geçmesi ile sonuçlanmıştı.
  • Yayın
    Söyleşi
    (Mardin Büyükşehir Belediyesi, 2019) Öcal, Hakkı; Öcal, Hakkı; İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
    Öncelikle nasılsınız? Elhamdülillah. İyiyim. Ama her ne kadar 20 yıl önce bırakmış da olsam, uzun yıllar sigara içmiş olmanın zararlarını her kış çekiyorum. Yine böyle bir müziç öksürük döneminden geçiyorum. Başkaca bir sorun yok, şükürler olsun. Kıssadan hisse: Sigarayı bırakın. Hakkı Öcal kimdir? Gazeteci. Nokta. Lisede okulun gazetesini ben kurdum ben çıkarttım 4 yıl! (Birinci sınıfta kaldıydım) Sonra SBF'de okumaya başlayınca da hemen bir gazetede iş bulmaya çalıştım. İki yılımı aldı; ama başardım. Epey sonra, bir gazetede yayın sorumlusu iken, yüksek lisans ve doktora çalışmalarımı yaptım; ama akademiyaya intisap etmedim. Türkiye'de de ABD'de de hep gazeteci olarak kaldım ve dışarıdan ders verdim. Bilgisayar devrimi sırasında programcılıkla ilgili çalışmalarım oldu; bu konuda kitaplar ve yazılar yazdım ama ilgim hep gazetecilik çevresinde idi. Nitekim, Web'de site oluşturma, blog kurma, fotoğraf albümü sunma, fotoğraf ve video editörlüğü ve tabii şimdi sosyal medya becerileri elde etme başlıca ilgi alanlarım oldu. Uzunca bir süre yurtdışında çalıştım; ülkeye döndükten sonra Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde dersler verdim. Şimdi de İbn Haldun Üniversitesinde aynı çabayı sürdürüyorum...