Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma odaklı bir bölüm olarak tasarlanmıştır. Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayısı ve çeşitliliği bölümün kimliği ve öğretim pedagojisinin uluslararası bir anlayışla şekillenmesini sağlamaktadır. Müfredat ve ders içerikleri bugünün sorunlarını anlamaya ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planlanmıştır. Avrupamerkezci bir pedagojinin ötesine geçilerek farklı kültür ve medeniyet birikimleri mukayeseli olarak incelenmektedir. Türkiye’nin karşılaştığı siyasi meseleler bölgesel ve küresel bağlamla etkileşim içerisinde incelenemektedir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’in alt dalları olan Uluslararası İlişkiler, Karşılaştırmalı Siyaset, Siyaset Teorisi ve Türkiye Siyasetine dair dersler müfredat içerisinde yer almaktadır.
Adı Soyadı
Idlir Lika
İlgi Alanları
Government & Law, Area Studies, International Relations, Ethnic Studies, Sociology
(Cambridge University Press, 2024) Lika, Idlir; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
The Bosniak and Albanian minorities in postcommunist Montenegro have supported and been represented by mainstream Montenegrin parties more than by their ethnic parties. This stands in striking contrast to the situation in neighboring Serbia and North Macedonia where the Bosniak and Albanian minorities vote almost exclusively for their ethnic parties. The Montenegrin case stands out as deviant also when one considers a number of extant explanations, all of which would predict a different outcome. Montenegrin Bosniaks and Albanians constitute two native, sizeable and geographically concentrated minority groups inhabiting a country with an institutional framework and several special electoral arrangements favoring minority parties. Drawing on original data on Bosniak and Albanian legislators elected across 12 parliamentary elections in Montenegro (1990-2023), municipality and country-level parliamentary election results and 12 semi-structured elite interviews, I argue that what explains the deviance in the Montenegrin case is the peculiar nature of Montenegrin identity, specifically the fact that it does not pit the majority against minority, but rather it pits the Montenegrin and Serbian components of the Orthodox majority against each other and in such a context the non-Orthodox minorities become critical political allies of the Montenegrin bloc against the Serbian one.