İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü
Yükleniyor...
Kuruluş Tarihi
2017
ROR Tanımlayıcısı
Yayınlar
Anadolu'da bektaşilik : XV yüzyıl sonlarından 1826 yılına kadar
(Alfa Basım Yayım Dağıtım, 2017) Faroqhi, Suraija Roschan; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü
Bu çalışma büyük ölçüde, saygıdeğer hocam Prof. Ömer Lütfi Barkan'm (İstanbul) beni yönlendirmiş olduğu arşiv belgelerine dayanmaktadır. Aynı şekilde Prof. Halil İnalcık (Chicago) ve Prof. Nejat Göyünç (İstanbul) de değerli katkılarda bulundular. Dr. Abdülbaki Gölpmarlı'nm yardımseverliği sayesinde şahsına ait bir el yazmasını inceleme ve kendisinin tasavvuf hakkındaki engin ve derin bilgisinden faydalanma fırsatı buldum. Her birine içten teşekkürlerimi sunmak isterim. Prof. Andreas Tietze (Viyana), Prof, irene Melikoff (Strazburg) ve Prof. Subhi Labib (Kiel), henüz oluşma aşamasındayken bu kitabın farklı bölümlerini okuma inceliğini gösterdiler. Elbette ki yapılmış olabilecek tüm hatalardan sadece yazarın kendisi sorumludur
Osmanlılar: Kültürel tarih
(Akıl Çelen Kitaplar, 2018) Faroqhi, Suraija Roschan; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü; Sümer, Çağdaş
Osmanlı İmparatorluğu, askeri ve ekonomik faaliyetlerin merkezi olmanın ötesinde canlı ve gelişen bir kültürel alanı da bünyesinde barındırıyordu. Önemli bir Osmanlı tarihçisi olan Suraiya Faroqhi, Osmanlı'nın pek de bilinmeyen kültürel ve sanatsal dünyasını aydınlatan maddi kültür kalıntılarının en şaşırtıcı ve en çarpıcı örneklerini inceliyor ve bu örnekler üzerinden Osmanlı'daki kültürel hayat hakkında önemli toplumsal, politik ve ekonomik sonuçlara varıyor. Faroqhi'nin gerçekleştirdiği titiz çalışma, Osmanlı toplumunda ticaret, toplumsal cinsiyet ve sosyo-politik statü gibi pek çok konu hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlarken, bir yandan da Osmanlıların gündelik hayatının çeşitliliği ve renkliliğine çarğıcı bir pencere açıyor ve Osmanlı dönemine ait kültürü gözler önüne seriyor.
A cultural history of the Ottomans: the imperial elite and its artefacts
(İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Faroqhi, Suraija Roschan; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü
The Ottoman Empire was more than a center of military and economic activity; it was a vivid and fl ourishing cultural realm. The artefacts and objects remaining from all corners of this vast empire tell us a great deal about the everyday concerns of the Ottomans. In this book, Suraiya Faroqhi, Professor of History at Ibn Haldun University and a leading historian on the Ottoman Empire, has selected the most revealing, surprising essential reading for all students of the Ottoman Empire and its material culture. Christine Woodhead, from the University of Durham, thinks that “Suraiya Faroqhi takes the reader on a journey of discovery: whether in the shape of a crown, a tent, a rosewater bottle, a pistol, or a coff ee cup, artefacts are here used to narrate a new cultural history of the Ottoman empire. With unique erudition and fl air, Faroqhi combines bold interpretations and intimate and littleknown stories. The Ottoman elites, as if by magic, become alive.”
Çevresel tarih nedir?
(Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2019) Hughes, J. Donald; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü; Çalışır, Muhammed Fatih
Sadece insanların değil insanların da içinde yer aldığı doğal çevredeki canlı cansız tüm varlıkların ve bu varlıklar arasındaki etkileşimin yazılması gereken bir tarihi olduğu düşüncesini savunan çevresel tarih, insan ve sosyal bilim araştırmalarına getirilmiş en yenilikçi ve en kapsayıcı yorum izah tarzlarından biridir. İnsanın çevre, çevrenin de insan üzerindeki etkisine özel bir vurgu yapan bu alan siyasi, askeri, sosyal, iktisadi ve kültürel tarih gibi geleneksel tarihyazım şekillerine ilave edilecek ve bunlar üzerinde yeniden düşünmemizi sağlayacak devrimci bir niteliğe sahiptir. Antik döneme kadar uzanan öncüleri olmakla birlikte 1960’lardan bu yana kapsamı ve hedefleri belirli bir disiplin olarak ABD’den Rusya’ya, Brezilya’dan Hindistan’a dünyanın farklı coğrafyalarında icra edilen bu yeni tarihçilik biçemi ülkemizde de bilinir ve uygulanır hale gelmiştir. Elinizdeki kitap çevresel tarihe meraklı öğrenci ve araştırmacılar için rehber eser niteliğindeki What is Environmental History? 2 nd edition (Cambridge: Polity, 2016) başlıklı çalışmanın çevirisidir. Alanın öncü ve üretken isimlerinden J. Donald Hughes tarafından kaleme alınan bu eser gerek sağladığı kapsamlı bakış açısı gerekse konuları ele alış biçimiyle kısa sürede başucu kitabı olma niteliği kazanmıştır. Hughes tarihsel incelemeler yapmak için hangi kavramları kullanmamız gerektiği konusunda yol gösterici olmakla birlikte hangi çevresel tarih kaynaklarına bakmamız gerektiğini de elimizdeki kısa giriş kitabında yetkinlikle gösteriyor. Ben kendi hesabıma bu kitabı eline alan ve şöyle bir karıştıran herkesin kendi özel kütüphanesi için bir tane edinmek isteyeceğinden eminim. Bu kitap tüm lisans ve lisansüstü tarih öğrencileri yanı sıra tarihle amatör ya da profesyonel uğraşan herkese faydalı olacaktır.
Ösekli Şeyhî İbrahim Efendi (öl. 1686'dan sonra) ve tarihçesi
(Dergipark, 2022) Çalışır, Muhammed Fatih; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü
Ösekli Şeyhî İbrahim Efendi'nin (öl. 1686’dan sonra) Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi kataloğunda Zeyl-i Vâkı?a-nâme başlığıyla kayıtlı tarihçesi ilk kez İsmet Parmaksızoğlu tarafından 1976 yılında gerçekleşen VIII. Türk Tarih Kongresinde ilim âlemine tanıtılmıştır. Parmaksızoğlu’nun Na?îre-i Vâkı?a-nâme-i Veysî olarak adlandırdığı eser, aradan geçen uzun zamana rağmen hak ettiği ilgiyi görmemiş, müstakil bir çalışmaya konu olmamış, bir-iki tarih araştırması dışında kitaba referansta bulunulmamıştır. Hâlbuki Şeyhî’nin kitabı, XVII. yüzyıl Osmanlı tarihinin önde gelen divan şairlerinden Alaşehirli Veysî’nin (öl. 1628) Vâkı?a-nâme’sine yazılan bir nazîre olması sebebiyle edebiyatçıların ve aynı yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı İmparatorluğu’nun Macar serhaddinde yaşanan birçok önemli olayı kaydetmesi nedeniyle de tarihçilerin ilgisini çekmesi beklenen önemli bir eserdir. Bu makalede henüz yayımlanmamış tarihçe muhteva açısından ele alınacak ve ilgili literatüre atıfla tartışılacaktır.
Açıklama
Tarih Bölümü, çok-yönlü, disiplinler-arası, mukayeseli ve sosyolojik bir zenginlik üretmeyi; bu suretle, gerek Avrupa-merkezci veya Batı-merkezci, gerekse dar Osmanlı-Türk odaklı yaklaşımları aşmayı amaçlamaktadır.
sonuçlar