Uzlaşma, çatışma ve pazarlık: Türkiye’de “dindar olmayan” bir yaşam sürmenin siyaseti

dc.authorid0000-0002-4452-5146
dc.contributor.authorDemir, Nesibe
dc.date.accessioned2025-07-14T08:38:55Z
dc.date.issued2025
dc.departmentİHÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyoloji Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractTürkiye gibi İslami değer ve pratiklerin kültürün içine yerleşik olduğu bir toplumda dinden uzak bir yaşam sürmek ya da İslam'dan çıkmak sadece inançla ilgili bir durum değildir. Bu durum ortak bir kültürü paylaşma, aidiyet ve sosyalizasyon süreçleri ile yakından ilgilidir. Özellikle dindar bir aile ve çevrede yetişen bireyler için süreç daha karmaşık, bazen sancılı hale gelmektedir. Bağlamsal özellikler hem son yıllarda Amerika ve Batı ülkelerinde öne sürülen “dindışılık” (nonreligion) kavramsal yaklaşımlarına hem de bireylerin günlük yaşamlarındaki deneyimlerine farklı bir bakış açısını zorunlu kılar. Bu makale “dindar olmayan” bireylerin toplumsal ilişkilerde nasıl bir pozisyon aldıklarını yani “dinden uzak” bir yaşam sürerken kültürel ve toplumsal yapı ile nasıl bir etkileşim yaşadıklarını, TÜBİTAK destekli yedi ilde gerçekleştiren nitel araştırma yöntemlerinin kullanılarak bireylerin deneyimlerinin araştırıldığı çalışma ile analiz etmektedir. Makale bireylerin aile geçmişleri ve içinde bulundukları toplumsal mekânla ilişkisini de göz önünde bulundurarak girdikleri etkileşimleri uzlaşma, çatışma ve pazarlık başlıkları altında toplumsal etkileşim ve gündelik hayat teorik çerçevesinde ele alıp tartışmaktadır. Birçok katılımcı için bu etkileşim türlerinin ikisi, hatta üçü süreç içinde bazen de eş zamanlı olarak bir arada bulunmakla birlikte katılımcıların çoğu daha dindar ve muhafazakâr bir ailede yetiştiği için “gerekli/zorunlu uzlaşma” ya da “duygulanımsal uzlaşma” olarak ifade edilebilecek durumlar daha fazla karşımıza çıkmaktadır ve metinde bu konumlanmalar üzerinde daha fazla durulacaktır. Bütün bu değişken konumlanmalarda istisnalar hariç “saygı” kavramının ön plana çıktığı, bu yüzden derin farklılıklara ve ayrışmalara rağmen “saygı” çerçevesinde bir arada yaşamaya çalışmanın temel motivasyon olduğu vurgulanmaktadır.
dc.description.abstractIn a society like Türkiye, where Islamic values and practices are embedded in the culture, living a life far from religion or abandoning Islam is not only a matter of faith. This situation is closely related to sharing a common culture, belonging, and socialization processes. Especially for individuals who grow up in a religious family and environment, the process becomes more complex and sometimes painful. Contextual characteristics necessitate a different perspective both on the nonreligion conceptual approaches put forward in the United States and Western countries in recent years and on the experiences of individuals in their daily lives. This article explores how “nonreligious” individuals position themselves within social relations, in other words, how they interact with the cultural and social structure while living a life “far from religion.” A qualitative study was conducted in seven provinces using qualitative research methods supported by TUBITAK, where the experiences of individuals were investigated. The article examines and discusses the interactions that individuals enter into within the theoretical framework of social interaction and daily life under the titles of compromise, conflict, and bargaining, also taking into account their family background and the relationship with their social space. For many participants, two or even three of these types of interactions coexist during the process, sometimes simultaneously, but since most of the participants grew up in more religious and conservative families, situations that I will call “necessary compromise” or “affective compromise” are more common, and these positions will be discussed more in the article. I claim that in all these variable positions, with some exceptions, the concept of “respect” comes to the fore, and therefore, despite deep differences and divisions, trying to live together within the framework of “respect” is the main motivation.
dc.identifier.citationDemir, N. (2025). Uzlaşma, çatışma ve pazarlık: Türkiye’de “dindar olmayan” bir yaşam sürmenin siyaseti. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (20), 27-48.
dc.identifier.endpage48
dc.identifier.issn2459-0223
dc.identifier.issn2717-7769
dc.identifier.issue20
dc.identifier.startpage27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12154/3409
dc.institutionauthorDemir, Nesibe
dc.institutionauthorid0000-0002-4452-5146
dc.language.isotr
dc.publisherÜsküdar Üniversitesi
dc.relation.ispartofÜsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Öğrenci
dc.relation.publicationcategoryÖğrenci
dc.relation.sdgN/A
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDindar Olmama
dc.subjectDuygulanımsal/Gerekli Uzlaşma
dc.subjectÇatışma
dc.subjectPazarlık
dc.subjectSaygı
dc.subjectTürkiye
dc.subjectNonreligion
dc.subjectAffective/Necessary Compromise
dc.subjectConflict
dc.subjectBargaining
dc.subjectRespect
dc.titleUzlaşma, çatışma ve pazarlık: Türkiye’de “dindar olmayan” bir yaşam sürmenin siyaseti
dc.title.alternativeCompromise, conflict and bargaining: The politics of living a ‘nonreligious’ life in Türkiye
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
demir-n.pdf
Boyut:
259.75 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text

Lisans paketi

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: